Ανώδυνος Τοκετός

Image

Ανώδυνος Τοκετός

Ο αναμενόμενος πόνος της γέννας είναι δικαιολογήμενα μια πρωταρχική ανησυχία για κάθε εγκυμονούσα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στις μέρες μας πολλοί διαθέσιμοι τρόποι που ελαττώνουν δραστικά τον πόνο, χωρίς να καταργούν την εμπειρία του τοκετού. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, οι τρόποι αυτοί μπορεί να ευοδώνουν τον τοκετό σε μια γυναίκα η οποία δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή έχει εξουθενωθεί από τον πόνο των συσπάσεων.

Μαθήματα στην εγκυμοσύνη

Οι ιατρικές έρευνες έχουν αναδείξει την αξία της παρακολούθησης μαθημάτων στην εγκυμοσύνη σχετικά με τον τοκετό. Η γνώση και αυτοπεποίθηση που αποκτά η γυναίκα βοηθούν τόσο στην μειωμένη αίσθηση του πόνου, όσο και στην καλή πορεία του τοκετού. Με το σκεπτικό αυτό, θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και η γνώση είναι το πιο απλό παυσίπονο.

Φυσική δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη

Όταν η εγκυμοσύνη προχωράει ομαλά και χωρίς προβλήματα, η φυσική δραστηριότητα και η ήπια σωματική άσκηση έχουν ευεργητικά αποτελέσματα στον τοκετό. Μια γυναίκα σε καλή φυσική κατάσταση είναι πιθανότερο να γεννήσει ευκολότερα και με λιγότερους πόνους.

Κίνηση και αλλαγή στην εγκυμοσύνη

Αν και δεν υπάρχει μια στάση τοκετού που να βελτιώνει τον πόνο σε όλες τις γυναίκες, η δοκιμή διαφόρων θέσεων βοηθά στην ανακούφιση τη μεγάλης έντασης των συσπάσεων. Ανάλογα με την θέση του μωρού, η μαία θα σας συμβουλεύσει ποιές θέσεις ενδέχεται να σας ανακουφίσουν περισσότερο.

Μασάζ και πίεση χαμηλά στη μέση (ΟΣΦΥ)

Τα νεύρα που μεταφέρουν τον πόνο από την μήτρα περνούν από την περιοχή της μέσης. Το μασάζ ή η εφαρμογή πίεσης στην περιοχή (από τον σύντροφο ή την μαία) βοηθά στην ελάττωση της αίσθησης του πόνου.

Παυσίπονη ένεση (πεθιδίνη)

Η παυσίπονη ένεση μπορεί να χορηγηθεί μια ή περισσότερες φορές κατά την διάρκεια του τοκετού. Η φράση της είναι ευεργητική τόσο απέναντι στον πόνο όσο και στο άγχος της γέννας. Είναι ιδιαίτερα ασφαλής, αν και θα πρέπει να αποφεύγεται αν το μωρό αναμένεται σύντομα στον τοκετό (το φάρμακο στην ένεση μπορεί να δράσει χαλαρωτικά και για το νεογέννητο για τις πρώτες 1-2 ώρες).

Επισκληρίδιος αναισθησία

Η τοποθέτηση επισκληριδίου από τον αναισθησιολόγο είναι πρακτικά η μόνη μέθοδος που μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη απαλλαγή από τον πόνο. Αν και δεν παύει να είναι μια ιατρική πράξη, η τοποθέτηση επικληριδίου είναι μια ασφαλής διαδικασία που γίνεται από γιατρό που εργάζεται αποκλειστικά στο μαιευτήριο και έχει μεγάλη εμπειρία στνη επισκληρίδιο.

Τα πλεονεκτήματα της επισκληριδίου είναι:

  • Μπορεί να εξουδετερώσει τελειώς το αίσθημα πόνου
  • Μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να έχετε δύναμη και κίνηση στα πόδια
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση καισαρικής τομής και άλλων χειρισμών
  • Είναι εξαιρετικά σπάνιο για μια γυναίκα να μην μπορεί να κάνει επισκληρίδιο λόγω του ιστορικού της

Τα μειονεκτήμα της επισκληριδίου είναι:

  • Οι παλμοί του εμβρύου πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς με την βοήθεια καρδιοτοκογραφήματος
  • Η γυναίκα πρέπει να έχει ορό
  • Η γυναίκα θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα καθετήρα ούρων
  • Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται συχνά
  • Μπορεί να καθυστερήσει η εξώθηση (αν και αυτό δεν εμπνέει ανησυχία αφού το έμβρυο παρακολουθείται και δεν υπάρχει πόνος)
  • Είναι μια ιατρική πράξη με πιθανές επιπλοκές, αν και είναι απίθανο να παραμείνει κάποιο ενόχλημα στο μέλλον