Διαβήτης της εγκυμοσύνης
Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι συχνός μετά τον έκτο μήνα και οφείλεται σε αδυναμία ελέγχου του σακχάρου της μέλλουσας μητέρας λόγω παραγωγής ορμονών από τον πλακούντα. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου είναι σημαντικός για την αποφυγή υπεργλυκαιμίας της γυναίκας, υπέρμετρης αύξησης του βάρους του εμβρύου και υπογλυκαιμίας του νεογέννητου. Επιπλέον, η καλή ρύθμιση του σακχάρου ελαττώνει την πιθανότητα καισαρικής τομής λόγω μεγέθους του εμβρύου.
Αν έχετε σάκχαρο στην εγκυμοσύνη θα χρειαστείτε τουλάχιστον διαίτα και ενδεχομένως ινσουλίνη. Συνεργαζόμαστε με ενδοκρινολόγο ειδικό στον διαβήτη της κύησης καθώς και με διατροφολόγο με εμπειρία στις εγκύους με διαβήτη, ώστε να επιτυγχάνεται ισορροπημένη διαίτα χωρίς υπερβολές ή στερήσεις. Οι γνώσεις και η εμπειρία μας συντελούν στην σωστή παρακολούθηση του διαβήτη της κύησης:
- Τα φυσιολογικά όρια του εργαστηρίου για την καμπύλη σακχάρου δεν είναι βοηθητικά στη διάγνωση του διαβήτη της κύησης.
- Η μέτρηση του σακχάρου νηστείας κάθε μήνα δεν βοηθά στη διάγνωση του διαβήτη της κύησης.
- Η αποφυγή των γλυκών και της ζάχαρης δεν αρκεί στην καλή ρύθμιση του διαγνωσμένου διαβήτη.
- Το σάκχαρο μπορεί να χειροτερέψει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (αφού ο πλακούντας μεγαλώνει). Άρα δεν αρκεί η εφαρμογή κάποιας θεραπείας. Χρειάζεται και μέτρηση πριν και μετά τα γεύματα.
- Μια γυναίκα με διαβήτη της κύησης που ρυθμίζεται καλά, δεν χρειάζεται να γεννήσει πριν τις 38 εβδομάδες.
- Μια γυναίκα με διαβήτη της κύησης που ρυθμίζεται καλά, δεν χρειάζεται να γεννήσει με προγραμματισμένη καισαρική τομή.
Υπέρταση - προεκλαμψία
Η ανάπτυξη υπέρτασης στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνή, ιδιαίτερα στην πρώτη εγκυμοσύνη κατά τους τελευταίους 2 μήνες. Αν η υπέρταση συνοδεύεται από απώλεια σημαντικής ποσότητας λευκώματος στα ούρα, τότε καλείται προεκλαμψία. Τόσο η υπέρταση όσο και η προεκλαμψία φαίνεται ότι οφείλονται στον πλακούντα και τυπικά υποχωρούν με την γέννα και την έξοδο του πλακούντα. Η πρόκληση γύρω από την προεκλαμψία είναι επομένως να ρυθμιστεί επαρκώς η κατάσταση μέχρις ότου να ωριμάσει το έμβρυο και να αποφευχθεί η σημαντική προωρότητα. Η ρύθμιση αυτή δεν είναι πάντα εύκολη, και απαιτείται αρκετή εμπειρία προκειμένου να παρθούν οι σωστές αποφάσεις καθώς και μεγάλη άνεση στη χρήση φαρμάκων ασφαλών για το έμβρυο, ακόμα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν εισαγωγή στο μαιευτήριο.
Γνωστά προβλήματα υγείας προ της εγκυμοσύνης
Αν έχετε κάποιο προϋπάρχων ιατρικό πρόβλημα και είστε έγκυος, θα χρειαστείτε την επίβλεψη ενός μαιευτήρα με γνώσεις και εμπειρία στο χειρισμό της περίπτωσης σας. Αν και πιθανότατα θα έχετε κάποιο γιατρό άλλης ειδικότητας που σας παρακολουθεί (αιματολόγο, ρευματολόγο, ενδοκρινολόγο κλπ.) και αυτός γνωρίζει το πρόβλημα σας, είναι σημαντικό και ο μαιευτήρας να γνωρίζει και να μπορεί να χειριστεί την πάθηση σας, έτσι ώστε να μπορεί να εξατομικεύσει και την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας.
Στο ιατρείο μπορούμε με ασφάλεια:
- Να αντικαταστήσουμε φάρμακα που παίρνετε, με τα πιο ασφαλή για την εγκυμοσύνη.
- Να σας ενημερώνουμε αναλυτικά για τους κινδύνους της εγκυμοσύνης και πως να τους αποφύγετε.
- Να επικοινωνούμε με τον προσωπικό σας γιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Να σχεδιάσουμε πλάνο εξετάσεων και παρακολούθησης, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα επιπλοκές που σχετίζονται με το αρχικό ιατρικό σας πρόβλημα.
- Δεν θα σας στερήσουμε τις χαρές της εγκυμοσύνης, ούτε την δυνατότητα του τοκετού. Αν κρίνουμε ότι αυτός είναι εφικτός.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Η Εμμηνόπαυση
Καθώς ο μέσος όρος ζωής προοδευτικά αυξάνει, οι γυναίκες αναμένεται να περάσουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στην εμμηνόπαυση.