Γυναικολογία

Γυναικολογία

Έως τα μέσα του 19ου αιώνα, η γυναικολογία περιοριζόταν μόνο στην μελέτη των παθήσεων των θηλυκών γεννητικών οργάνων. Με την πρόοδο όμως της ιατρικής και ιδιαίτερα της χειρουργικής, καθώς και με τη διεύρυνση των γνώσεων της ενδοκρινολογίας και της ψυχιατρικής, η γυναικολογία μελετά σήμερα όλους τους τομείς της γυναικείας συμπεριφοράς. Μία γυναίκα μπορεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο της μετά την αρχή της εμμήνου ρύσεως.

HPV

Οι ιοί HPV είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στην Ελλάδα. Οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν συνήθως ότι έχουν “κολλήσει” τους ιούς είτε γιατί εκδήλωσαν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είτε γιατί οι ιοί φάνηκαν στο τέστ Παπανικολάου (ΠΑΠ ΤΕΣΤ). Τα κονδυλώματα θεραπεύονται εύκολα με τοπικό φάρμακο ή καυτηρίαση. Ένα ΤΕΣΤ ΠΑΠ, όμως, που υποδεικνύει HPV θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση, που μπορεί να περιλαμβάνει επανάληψη του PAP TEST, κολποσκόπηση ή εύρεση του ακριβούς στελέχους του ιού (ταυτοποίηση HPV).

Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κονδυλώματα, θα σας διαγνώσουμε με βεβαιότητα και θα σας προσφέρουμε θεραπεία. Οι περισσότερες θεραπείες γίνονται στο περιβάλλον του ιατρείου. Ορισμένες φορές μπορεί να συστήσουμε θεραπεία στο νοσοκομείο, αν ο αριθμός των κονδυλωμάτων ή η ίδια η τραχηλική βλάβη απαιτεί κάτι πιο επεμβατικό.

Image

Θα σας ενημερώσουμε για το πώς θα καταφέρετε να μην επανεμφανιστούν τα κονδυλώματα, αν ο σύντροφος χρειάζεται κάποιο έλεγχο και αν θα σας βοηθήσει το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας(πάντα σύμφωνα με την τελευταία βιβλιογραφία).

Αν βρήκατε τον HPV μέσω ενός παθολογικού ΠΑΠ ΤΕΣΤ, θα εξατομικεύσουμε την παρακολούθηση σας χρησιμοποιώντας όλη την γκάμα των διαγνωστικών εξετάσεων που η σύγχρονη ιατρική και η τεχνολογία προσφέρουν και αν χρειαστεί θα αναλάβουμε και νοσοκομειακές θεραπείες στον τράχηλο με τοπική ή γενική αναισθησία.Να τονίσουμε ότι η διάγνωση του βαθμού της βλάβης στον τράχηλο της μήτρας γίνεται στο ιατρείο μας με ΠΑΠ ΤΕΣΤ ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ.

Τα Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι αρκετά συχνά (1 στις 4 γυναίκες). Είναι, λοιπόν,πρόκληση για τον ειδικό να αποφασίσει ποιά ινομυώματα προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα, όπως αιμορραγίες, πιεστικά ενοχλήματα, πόνο, αποβολές, υπογονιμότητα. Προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση μπορεί να αρκεί ένα απλό υπερηχογράφημα της μήτρας,αν και ορισμένες φορές απαιτούνται πιο αναλυτικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), η υστεροσκόπηση ή η λαπαροσκόπηση. Η ακριβής θέση του ινομυώματος στη μήτρα είναι ενδεχομένως πιο σημαντική από το μέγεθος, όταν αποφασίζει κανείς αν χρειάζεται θεραπεία. Επομένως ένα μεγάλο ινομύωμα σε ευνοϊκή θέση μπορεί να μην χρειάζεται επέμαβαση, ενώ ένα μικρό σε κρίσιμη θέση
να πρέπει να αφαιρεθεί.

Οι παραπάνω παράμετροι είναι χρήσιμοι για να αποφασιστεί και το είδος της θεραπείας. Αν απαιτείται χειρουργείο, η θέση και το μέγεθος του ινομυώματος και αν η γυναίκα επιθυμεί εγκυμοσύνη, θα καθορίσουν αν η αφαίρεση θα γίνει από τον κόλπο ή από την κοιλιά, με μικρές οπές ή με οριζόντια τομή.

Image

Στο ιατρείο προσφέρουμε:

 • Υπερηχογραφική μέτρηση του μεγέθους και της θέσης των ινομυωμάτων
 • Έλεγχο αν το ινομύωμα παραμορφώνει την κοιλότητα της μήτρας, χρησιμοποιώντας ειδική τεχνική έγχυσης φυσιολογικού ορού και υπερηχογραφικού ελέγχου

Θα σας συμβουλεύσουμε:

 • Αν τα ινομυώματα σας προκαλούν πρόβλημα και χρειάζονται θεραπεία
 • Αν τα ινομυώματα σας σχετίζονται με πρόβλημα γονιμότητας ή αποβολών και απαιτούν θεραπεία
 • Αν τα ινομυώματα σας πρέπει να αφαιρεθούν πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση
 • Για τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες
 • Για την καλύτερη χειρουργική θεραπεία για τον τύπο του ινομυώματος που έχετε

ΤΕΣΤ Παπανικολάου

Από τότε που καθιερώθηκε ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ ΤΕΣΤ), ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας έγινε λιγότερο συχνός από παλαιότερα. Οι γυναίκες κάθε ηλικίας (6 μήνες μετά την πρώτη επαφή εώς και προχωρημένης εμμηνόπαυσης) ωφελούνται από το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και συστήνεται να κάνουν ΤΕΣΤ ΠΑΠ κατά προτίμηση κάθε χρόνο. Αν το αποτέλεσμα του τέστ δεν είναι φυσιολογικό, τότε η στενή παρακολούθηση ή η θεραπεία ελαττώνουν δραστικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Στο ιατρείο μας προγραμματίζουμε ετήσιο έλεγχο ΤΕΣΤ ΠΑΠ σε όλες τις γύναικες του κάθε ηλικιακής ομάδας αλλά και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν αυτό είναι αναγκαίο. Εκτός του “παραδοσιακού” ΤΕΣΤ ΠΑΠ προσφέρουμε και την επιλογή του THIN PREP ΠΑΠ ΤΕΣΤ ή ΠΑΠ ΤΕΣΤ ΥΓΡΗΣ ΦΥΣΗΣ (LIQUID – BASED CYTOLOGY) το οποίο πλεονεκτεί αν υπάρχει δυσκολία στην ερμηνεία του κλασικού ΠΑΠ ΤΕΣΤ. Το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε μερικές ημέρες. Αν είναι φυσιολογικό, διαθέτουμε σύστημα υπενθύμισης για το επόμενο τέστ σε ένα έτος περίπου.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι φυσιολογικό, θα συζητήσουμε τι ακριβώς αυτό σημαίνει και ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί να χρειαστεί επανάληψη του ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε μερικούς μήνες,καλλιέργειες κολπικού & τραχηλικού υγρού που λαμβάνονται στο ιατρείο μας ή μπορεί να χρειαστεί κολποσκόπηση που διενεργείται πιστοποιημένα στο ιατρείο(ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ). Μπορεί επίσης να χρειαστεί ταυτοποίηση του ιού HPV, να αναγνωρίσουμε δηλαδή το ακριβές στέλεχος του ιού που προκαλεί τις αλλαγές στο ΠΑΠ ΤΕΣΤ, αν το τέστ δείξει συγκεκριμένου τύπου ανώμαλα κύτταρα.

Image

Πρέπει να ειπωθεί ότι η σωστή λήψη του τεστ Παπανικολάου & η γυναικολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της λήψης του είναι πάρα πολύ σημαντική ώστε να μην ξεφύγουν αρχόμενες βλάβες και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην διαγνωστική προσπέλαση και θεραπεία τους. Ο ρόλος του γυναικολόγου στη λήψη του τεστ παπ είναι αναντικατάστατος.

Αντισύλληψη

Οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες που επιθυμούν να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη μπορεί να μην αρκούνται στη χρήση προφυλακτικού από τον σύντροφο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού είναι σαφώς χαμηλότερη από εκείνη των επίσημων αντισυλληπτικών μεθόδων. Επίσης, ζευγάρια που λειτουργούν μοναγαμικά μπορεί να μην αισθάνονται καλά στην ιδέα της συνεχούς και αδιάκοπης χρήσης προφυλακτικού.

Image

Στο ιατρείο παρέχουμε:

 • Συμβουλή και συνταγογράφηση ορμονικής αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένων χαπιών με πολύ μικρές δόσεις
 • Έλεγχο προτού ξεκινήσετε ορμονική αντισύλληψη για πρώτη φορά
 • Τοποθέτηση σπιράλ
 • Τοποθέτηση του ορμονικού σπιράλ (Mirena), το οποίο έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι ελαττώνει την ποσότητα της περιόδου
 • Συμβουλή σxετικά με το χάπι της επόμενης μέρας

Τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι καθόλου σπάνια στις σεξουαλικά δραστήρια γυναίκες. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα (πόνο, υγρά κλπ.), με αποτελέσμα η γυναίκα να μην πηγαίνει έγκαιρα στο γιατρό. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά από αυτά τα νοσήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας, προκαλώντας μόνιμη βλάβη των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα των σάλπιγγων στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Εκτός από την διάγνωση και θεραπεία των γυναικών που έχουν φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, προσφέρουμε την δυνατότητα ελέγχου σε όλες τις σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων από τον κόλπο και τον τράχηλο με ανώδυνο τρόπο ή την λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μέσα σε 1-2 μέρες.

Image

Έχουμε την δυνατότητα ελέγχου για:

 • Χλαμύδα
 • Γονόρροια
 • Μυκόπλασμα – ουρεόπλασμα
 • Μύκητες, τριχομονάδα
 • Βακτηριακή κολπίτιδα (bacterial vaginosis)
 • HIV I & II
 • Ηπατίτιδα Β & C
 • Σύφιλη και πολλές άλλες συχνές μολύνσεις

Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που μπορεί να γίνει στο ιατρείο μας (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ) σε γυναίκες που είτε το ΠΑΠ τεστ υγρής φάσης είναι παθολογικό ή ύποπτο για HPV λοίμωξη, είτε έχουν εμφανή κονδυλώματα,είτε ο τράχηλός τους κατά τη διάρκεια της λήψης του παπ και της γυναικολογικής εξέτασης είναι ύποπτος για ενδοθηλιακές βλάβες απο τους ιούς των ανθρώπινων κονδυλωμάτων. Με την βοήθεια μεγάλης μεγέθυνσης κάμερας(κολποσκόπιο με κάμερα) και ειδικών διαλυμμάτων που “χρωματίζουν”τον τράχηλο , ο γιατρός εντοπίζει τις περιοχές στην επιφάνεια του τράχηλου της μήτρας από τις οποίες προέρχονται τα ανώμαλα κύτταρα (δυσπλασίες). Η έκταση και μορφολογία αυτών των περιοχών είναι σημαντικό στοιχείο, αφού οι σοβαρές αλλοιώσεις θα χρειαστούν άμεση θεραπεία ώστε να μην προχωρήσουν σε καρκίνο.Επίσης υπάρχει η δυνατότητα την ίδια στιγμή ΑΝΩΔΥΝΑ να παρθούν και βιοψίες από τις ύποπτες περιοχές,ώστε να έχουμε και ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσής μας.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες με HPV ή παθολογικό ΤΕΣΤ ΠΑΠ δε θα αναπτύξουν καρκίνο του τράχηλου της μήτρας, έχει υιοθετηθεί η προσέγγιση να θεραπεύουμε άμεσα τις πιο προχωρημένες αλλοιώσεις και να παρακολουθούμε τις ελαφριές. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την υπερθεραπεία των ελαφρών αλλοιώσεων, οι οποίες έχουν καλή πιθανότητα να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους, αφού κάθε θεραπεία στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένο στην υγρή κυτταρολογία κυτταρολόγο αλλά και με παθολοανατόμο με ιδιαίτερη εμπειρία στην εξέταση γυναικολογικών ιστών και επιπλέον διαθέτουμε σύστημα υπενθύμισης για την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη σας, αν αυτή είναι μετά από αρκετούς μήνες.

Τονίζουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης έχετε την δυνατότητα να παρακολουθείτε και εσείς σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της κολποσκόπησης και με συζήτηση να κατανοήσετε το βαθμό του προβλήματός σας ,μια και ο τράχηλος της μήτρας έχει γίνει ένα σημείο παραπληροφόρησης για την σύγχρονη γυναίκα κάθε ηλικίας.

Αιμορραγία

Περίπου 1 στις 5 γυναίκες θα έχει πολύ αίμα στην περίοδο ή και αιμορραγίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στις γυναίκες μετά τα σαράντα έτη. Οι αιμορραγίες αυτές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αφενός γιατί επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες της γυναίκας και, αφετέρου, γιατί μπορεί να προκαλούν αναιμία και γενικότερη κόπωση. Τις περισσότρες φορές δε βρίσκεται συγκεκριμένος λόγος για τις αιμορραγίες, αν και χρειάζεται πάντα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κακοήθειας. Για την γυναίκα με αυξημένη περίοδο, η υστερεκτομή δεν είναι η μόνη λύση. Διάφορες εναλλακτικές και απλούστερες τεχνικές είναι πια διαθέσιμες, οι οποίες ελαττώνουν δραστικά την αιμορραγία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Στο ιατρείο σας προσφέρουμε:

 • Έλεγχο και θεραπεία για ινομυώματα, πολύποδες ή παχύ ενδομήτριο, που αποτελούν συχνές αιτίες αιμορραγιών
 • Έλεγχο και αποκλεισμό κακοήθειας της μήτρας
 • Δύο εναλλακτικές θεραπείες αντί για υστερεκτομή

Καυτηρίαση της κοιλότητας της μήτρας (ablation), η οποία είναι αποτελεσματική στη θεραπεία 90% των γυναικών με αυξημένη περίοδο. Με τη μέθοδο αυτή, δεν αφαιρείται η μήτρα. Η τεχνική αυτή διαρκεί περίπου 10 λεπτά υπό αναισθησία. Απαιτείται προληπτική παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ, ενώ επανέρχεστε πλήρως στις δραστηριότητες σας από την επόμενη ημέρα.
Τοποθέτηση του ορμονικού σπιράλ (Mirena IUD) . Αυτό συνήθως γίνεται στο ιατρείο με ραντεβού. Η ορμόνη που περιέχεται στο σπιράλ σταδιακά λεπταίνει το εσωτερικό της μήτρας και ελαττώνει την ποσότητα αίματος. Η ορμόνη διαρκεί περίπου 5 έτη, δρα μόνο τοπικά και δεν έχει καμια απολύτως άλλη παρενέργεια, ενώ το σπιράλ δρα και αντισυλληπτικά.